Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szaktanácsadás

 

Pirolitika, mint tisztítási techológia ami már elérhető áron megjelenik  különböző beépíthető illetve szabadonálló termékeinken.


A pirolitikus öntisztítás égetéssel távolítja el a zsírt és a szennyeződéseket. A sütő belsejét rendkívül magas hőmérsékletre (akár 500 °C-ra) hevíti. A pirolízis célja roppan egyszerű, az összes szennyeződés és zsír elégetése. A program befejezése után csak annyit kell tenned, hogy egy ronggyal eltávolítod a hamut.


Katalitikus sütők

Katalitikus bevonattal bíró beépíthető sütők belső fala egy speciális zománcozással van borítva, amely úgynevezett katalizátort tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyek magas hőmérsékleten, oxigén hatására megváltoztatják a kémiai szerkezetét a zsíros szennyeződéseknek. Mit kell tennie? Minden hónapba futtassa le a sütőjén ezt az öntisztító programot, amely mintegy 30 percet vesz igénybe, majd ezek után csak törölje le az ily formán leoldódott szennyeződést.
Fontos, hogy rendszeresen melegítse fel a sütőt a tisztításhoz szüksége hőfokra, hogy a beépített katalizátorok jól működjenek, amellyel a sütő élettartamát is meghosszabbítja.
Egy dolgora érdemes figyelnie mégpedig, hogy nem feltétlenül van a sütő összes oldala bevonva, így ahol ezek hiányoznak, ott a hagyományos sütőnek megfelelően kell tisztítani a belsejét.ntson ide a szöveg írásához...

 

 

A  No Frost jegesedést gátló technológia következtében nem csak a fagyasztó részben nem képződik jég, de teljességgel megszűnik a hűtőtér párásodása is.

Annak érdekében, hogy a No Frost emblémával ellátott hűtőnk élettartama a lehető leghosszabb, az energiafogyasztásunk viszont a lehető legalacsonyabb legyen, érdemes figyelmet fordítani a rendszeres karbantartásra.

Az automatikus fagyasztó leolvasztási rendszerrel, vagyis a No Frost technológiával felszerelt hűtők egyik legfontosabb jellemzője, hogy azokat nem kell leolvasztani. A  hűtőtérből egy ventilátor a párologtató felé  tereli a nedves levegőt, így az összes pára irányítottan fagy rá az elpárologtatóra, és az így keletkezett kis mennyiségű jég az időkapcsolóval felszerelt fűtés hatására rendszeresen és észrevétlenül leolvad.  Az olvadékvíz összegyűlik a fagyasztót működtető kompresszor feletti tálkában, ahonnan annak melegétől elpárolog. Ez a működési mechanizmus megakadályozza, hogy dér vagy jég rakódjon a hűtőszekrény falaira, megkímélve téged a fagyasztó oldalaira rakodó jégrétegtől.

Bár egy No Frost hűtőgép jóval kisebb odafigyelést igényel, mint egy régi típusú, állandóan jegesedő hűtő, azért némi karbantartást igényel.


1. A legfontosabb teendő olvadékvíz-kifolyó nyílás rendszeres tisztítása. Az olvadékvíz-kifolyó nyílás a hűtőtér alsó-hátsó részén található, és az a funkciója, hogy elvezesse a kiolvadt jeget, vagyis a vizet. Ennek a kis nyílásnak azért van nagy jelentősége, mert ezeknél a készülékeknél a hűtőelem a hátsó fal mögött helyezkedik el, ennek következtében ide csapódik ki működés közben a belső tér páratartalma. Ennek eredményeként az olvasztás során keletkező olvadékvíz is a hátsó falon, lefele csurogva, a gyűjtővályú mélyén található nyíláson keresztül folyik ki a készülékből a kompresszor tetején található csepptálcára, ahol elpárolog. A nyílás rendszeres tisztítása nagyon fontos a készülék meghibásodását elkerülendő.

2. Érdemes  évente legalább egyszer kihúzni és alaposan kitisztítani, fertőtleníteni a hűtőteret.


3. Tegyünk néhány evőkanál szódabikarbónát a hűtőtérbe, hogy szagtalan maradjon a hűtőnk.

 

 

A tűzhely sütőterének XXL kapacitása lehetővé teszi, hogy egyszerre több fogást tudsz elkészíteni, ugyanannyi energia és sütési idő felhasználásával.

A rozsdamentes acél kivitelű kerámialapos tűzhely három rétegű üvegajtója nettó 73 literes sütőteret rejt. Az XXL sütőtérben egyszerre több sütési szinten is helyezhetsz el tepsiket. A Multilevel Cooking funkció kiegészítő fűtőgyűrűje gondoskodik arról, hogy az ételek tökéletesen átsüljenek, még akkor is, ha két tepsin készül az étel.

 

 

 

 

Mi az az indukciós főzőlap, és miért jó nekünk?

Összegyűjtöttük az indukciós főzőlap előnyeit és hátrányait, és persze választ kerestünk arra a kérdésre, hogy miben más ez, mint a hagyományos eljárások.

Fél évszázada bukkantak fel kereskedelmi forgalomban a világ első indukciós főzőeszközei, azonban a magyarországi térhódítás megkezdésére még évtizedekig kellett várni. Az elmúlt időszakban azért már nálunk is kezd népszerűvé válni ez az eljárás, de azért tény, hogy sikeresség tekintetében még nem ér a hagyományos megoldások, azaz a gázmelegítők vagy a kerámia főzőlapok nyomába. Pedig abszolút van fantázia a technológiában, és most azt mutatjuk be, hogy hogyan is működik, milyen előnyei-hátrányai vannak. A Samsung új indukciós főzőlapjai segítségével arra is kitérünk, hogy mit várhatunk el egy mai modern terméktől.

Az edény melegszik, nem a lap

Az úgynevezett indukciós főzőlapok alapvetően eltérnek a tradicionális megoldásoktól. Ezeknél ugyanis nem magát a főző felületen hozzák létre a magas hőmérsékletet, hogy aztán azt átadják a rájuk tett fazekaknak, serpenyőknek, lábasoknak vagy kannáknak, hanem magukat az edényeket hevítik fel.

Samsung indukciós főzőlap
Csak az melegszik, amit melegíteni szeretnénk.

Ez lehet, hogy mágikusan hangzik, azonban nem varázslatról van szó, hanem pusztán fizikáról. Az ilyen eszközökben ugyanis nagyfrekvenciás elektromágneseket helyeznek el, amelyek aktív állapotukban erős mágneses teret hoznak létre. Amennyiben ebbe a zónába mágnesezhető anyagból készült eszköz, tehát például valamilyen edény kerül, akkor az a fizikai törvényszerűségek hatására felforrósodik. Értelemszerűen minél erősebb a mágneses tér, annál intenzívebb a melegedés.

Az előnyök

Ez a megoldás számos előnyt rejt magában pontosan a működési elvnek köszönhetően, a hagyományos módszerekhez képest. Lássuk ezeket!

Hatékonyság: Mivel nem a főzőlapot, vagy a levegőt kell felmelegíteni ezért jóval hatékonyabb az indukciós főzés, mint a rivális eljárások. Sokkal kevesebb energia megy ezáltal pocsékba.

Olcsóbb főzés: Mivel a technológia hatékonyabb, ezért ugyanolyan főzési eredmény eléréséhez kevesebb energiára van szükség, amivel értelemszerűen pénz takarítható meg.

Sebesség: A kerámia főzőlapoknak időre van szükségük a felmelegedésre, az indukciós eszközök használata esetén ez gyakorlatilag azonnal megtörténik. Ezáltal egyébként a főzési idő is lerövidül, azaz gyorsabban kész lesz az ebéd vagy a vacsora.

Biztonság: Mivel nincs nyílt láng, és áthevített lap, ezért az indukciós termékek sokkal biztonságosabbak. Ahogy levesszük a felületről az edényt, az szinte azonnal kihûl. Nem fordulhat elő, hogy valaki nem tudja, hogy korábban a lapot használták, óvatlanul hozzáér, és megégeti magát. Akadnak olyan modern indukciós eszközök, amelyek érzékelik, ha az fazék/serpenyő üres, vagy ha kifut az étel és ilyenkor automatikusan kikapcsolják saját magukat. Egyébként mivel az indukciós modelleknél a főzőlap csak az edényen keresztül melegszik, ezért sosem lesz olyan magas a hőfoka, így az étel nem is tud ráégni.

Dizájn: Az indukciós eszközök teljesen sima felületűek. Sokkal esztétikusabban, elegánsabban festenek, mint a hagyományos gáztűzhelyek.

Hátrányok

Minden jóban van valami rossz, és sajna az indukciós technológia sem hibátlan. Nézzük a hátrányokat!

Edények: Az eljárásból fakadóan csak olyan anyagból készült edények használhatóak, amelyek mágnesezhetőek. Tehát rozsdamentes acél edények mágneses aljzattal, zománcozott acélkannák vagy öntöttvas eszközök. Ez bizony azért sokkal inkább behatárolja a lehetőségeket egy hagyományos gáztűzhelyhez vagy kerámia főzőlaphoz képest.

Sima felület: Nem szabad, hogy az edények megkarcolják az indukciós lapot, ezért hibás, csorba vagy égett aljú eszközöket nem szabad használni.

Magasabb nyitóár: Nyilván igen komoly eltérések figyelhetőek meg a termékcsaládokon belül, de az tény, hogy gáztűzhely, és kerámia főzőlap is olcsóbban beszerezhető, mint indukciós lap.

 

Hogyan működik az indukciós főzőlap? Mitől olyan hatékony?

miele indukciós fozolap

 

Mi az indukciós főzőlap? Hogyan melegít az indukciós főzőlap?

Az indukciós főzés egy lapos, fűtőtekercsekkel ellátott üvegfelületen történik. A fűtőtekercseket elektromágneses energia táplálja, amelyet a főzőedényekben lévő vas aktivál. Amikor ez érintkezésbe kerül a fűtőelemekkel, a vasrészecskék őrült táncba kezdenek, ami a serpenyő felmelegedését idézi elő. Bár az indukciós főzőlapok kísértetiesen hasonlítanak az elektromos változatokra, különböző a működési elvük. Az elektromos főzőlap először az egész felületet felmelegíti, majd az melegíti tovább az edényt, az pedig a benne lévő ételt. Ezzel ellenben az indukciós főzőlap már képes kihagyni ezeket a feleslegesnek ítélt lépéseket és célzottan az edény alját kezdi melegíti - így a hő csak az edényben fejlődik.

 

Miért jobb az indukciós főzőlap?

Most, hogy tisztáztuk, hogy mi az indukciós főzőlap és hogyan melegít az indukciós főzőlap, ideje kicsit áttérni arra, hogy milyen előnyt kovácsol nekünk ebből? Mint, ahogy említettük, az indukciós kivitel elektromágneses energiát használ az edények és serpenyők közvetlen melegítéséhez. Ehhez képest a gáz- elektromos főzőlapok közvetett módon, egy égő vagy fűtőelem segítségével melegítenek, és sugárzó energiát juttatnak az ételre. Ebből pedig máris világossá válik, hogy az indukciós technológia sokkal hatékonyabb főzést tesz lehetővé. Nézzük a számokat!

Az indukció az elektromágneses energia nagyjából 80%-át képes eljuttatni a serpenyőben lévő ételhez. Összehasonlítva a gázfőzőlapokkal, ahol az energia mindössze kb. 40%-át, az elektromosnál pedig csak nagyjából a 70%-át képes felhasználni a technológia. 

 

Az előnyökről röviden :

Amíg a hagyományos gáztűzhelyeknél nehéz beállítani a hőmérsékletet a nyílt láng miatt, az indukciós főzőlapokkal szuperpontos hőmérséklet-szabályozásra van lehetőség. Ez pedig tökéletesíti a főzési eredményt, főleg akkor, ha erre még rátesz egy lapáttal a készülék tudásszintje is. A Miele főzőlap például rendelkezik TempControl funkcióval, ami segít állandó szinten tartani a hőmérsékletet a mi közbeavatkozásunk nélkül. Amikor kikapcsoljuk a készüléket, a hőátadás azonnal leáll, így kisebb az esélye annak, hogy az ételek túlfőnek.

Az indukciós főzőlapok felmelegedése sokkal gyorsabban zajlik. Ez esetben ugyanis nem kell megvárni, hogy az égő/fűtőelem felmelegedjen, és több lépésen keresztül átadja a serpenyőnek a megtermelt hőt.  A használata is biztonságos, mivel a főzőzóna körüli terület viszonylag hűvös marad, így eleve megelőzhető a tűzveszély és az égési sérülések kockázata.

Az indukciós főzőlapok jóval energiatakarékosabbak, mint a másik két kivitel, hiszen a hő nem vész el a folyamat során. A gáz főzőlapoknál sok energia megy kárba a levegőbe, az elektromosnál pedig feleslegesen melegszik fel az egész felület. Az indukcióval tehát végső soron jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el.  A Műszaki Pont -nál minden Magyarországon fellelhető típus elérhető . Kérjen ajánlatot Tőlünk és mi megnézzük a legjobb ajánlatot részedre és be is építjük konyhádba igény szerint !

 

 

A hűtőszekrény megfelelő mozgatásának és biztonságos szállításának alapelvei

Költözöl, és nem tudod, hogyan kell megfelelően megszervezned a hűtőszekrény szállítását? Tanácstalan vagy, hogy jó ötlet-e egy hűtőszekrényt fekve szállítani, vagy inkább érdemesebb-e szakembert hívni? A hűtőszekrény mozgatása során több olyan alapelvet is be kell tartani, amelyek nemcsak a szállítására, hanem az elektromos hálózatra való rákötésre és az első bekapcsolásra is vonatkoznak.

Hogyan kell megfelelően mozgatni a hűtőszekrényt?

A hűtőszekrények nagy, nehéz és nehezen mozgatható készülékek, amelyek szállítását nem szabad alábecsülni. Sokszor egy apró hiba is elég ahhoz, hogy megrongálódjanak, vagy hogy az őket mozgató emberek megsérüljenek a költözés során.

Milyen alapvető óvintézkedéseket kell betartani a szállítás során?

  • Először válaszd le a készüléket a hálózatról, és távolítsd el az összes tartalmát. Szállítás közben teljesen üresnek kell lennie - ideális esetben az üvegpolcokat is ki kell venni, hogy ne törjenek el költözés közben. Ne felejtsd el leolvasztani a fagyasztórekeszt sem.
  • Jól rögzítsd a hűtőszekrény ajtaját, hogy szállítás közben ne nyíljon ki. Az ajtó rögzítéséhez érdemesebb klasszikus élelmiszeripari vagy sztreccsfóliát használni, amely a ragasztószalaggal ellentétben nem hagy nyomot vagy ragacsos foltot és a festéket sem szedi le a készülékről. Az ajtó rögzítésének elmulasztása az ajtó károsodását vagy a készülék szállításában részt vevő személyek sérülését okozhatja.
  • Óvd a hűtőszekrényt a külső sérülésektől - csomagold klasszikus- vagy buborékfóliába, takard le nagy kartonlappal, takaróval, pokróccal vagy lepedővel.

A hűtőszekrény mozgatásának és szállításának szabályai ✓

  • A károsodás elkerülése érdekében a lehető legnagyobb körültekintéssel emeld fel a készüléket. Vigyázz a padlóra is, mivel véletlenül megkarcolhatja.
  • Amikor egyenes felületen vagy lépcsőn felfelé viszed a hűtőszekrényt, mindig tartsd szilárdan és biztonságosan, nehogy leessen vagy felboruljon.
  • Szállítás közben ügyelj a megfelelő rögzítésre. A pántok és rögzítő bilincsek jó szolgálatot tesznek majd.
  • Ha molnárkocsit tervezel használni, győződj meg arról, hogy az elég nagy és erős ahhoz, hogy elbírja a hűtőszekrény súlyát.
  • Ne felejts el védőkesztyűt és erős, csúszásmentes talpú cipőt viselni. Ne engedd, hogy gyerekek legyenek körülötted, mivel ez veszélyes lehet rájuk nézve.

 

Hogyan szállítsd a hűtőszekrényt?

Költözés előtt olvaszd le

A hűtőből szivárgó víz senkit sem tenne különösebben boldoggá az igényes mozgatás során. És természetesen téged és a segítőid sem, mivel biztonsági szempontból csúszásveszélyt jelent, például nedves lépcsőn. Költözés előtt legalább 24 órával kapcsold ki a készüléket, és szárítsd ki a hűtőszekrényt és a fagyasztót is, mielőtt az új otthonukba utaznának.

Szerezz segítséget

A kombinált hűtőszekrény tömege akár 100 kg fölött is lehet. Egy amerikai hűtőszekrénynél a súly akár a kétszeresére is felkúszhat! A hűtőszekrény mozgatásához legalább két vagy három személy szükséges – attól függően, hogy mekkora távolságot és milyen akadályokat kell leküzdenie a költözés során. Ügyelj arra, hogy olyan eszközökkel szereld fel magad, amelyek megkönnyítik a hűtőszekrény mozgatását. Ez lehet molnárkocsi (kerekes kocsi), költöztető hevederek, csomagolóanyag (klasszikus- vagy buborékfólia, takarók, pokrócok, karton, ragasztószalag). Szintén fontos a megfelelő autó kiválasztása, amivel a készüléket szállítani kívánod. Ha nem akarod megkockáztatni, hogy a hűtőszekrény oldalra döntve megsérüljön, válassz megfelelő belmagasságú járművet. Ha nem félsz, és úgy gondolod, hogy a hűtőszekrényed fekve is kibírja a nehéz utat, akkor egy kisebb furgonnal is boldogulhatsz.

 

A hűtőszekrény fekve mozgatása lehetséges, de...

Bár a hűtőszekrény gyártók azt tanácsolják, hogy a költözéshez kérj segítséget szakemberektől, az életkörülmények nem mindig teszik lehetővé ezt a lehetőséget. Így már csak az a lehetőség marad, hogy fekve kell bepakolnod a készüléket az autóba, és elhajtani vele az új címre.

Biztonsági szempontból a legbiztonságosabb a hűtőszekrényt függőleges helyzetben szállítani. A készülék megdöntésekor a kompresszorból olaj kerülhet a hűtőkör csöveibe, ami csökkent hűtési teljesítményt, a kompresszor károsodását vagy a kapilláriscsövek eltömődését okozhatja. A nagyobb ütések, rezgések és természetesen a készülék oldalára döntése miatt fennáll a kompresszort a helyén tartó rugók sérülésének vagy kilazulásának veszélye is. Ha úgy döntöttél, hogy fekve szállítod a hűtőszekrényt, hagyd legalább 24 órán át álló helyzetben, mielőtt újra bekapcsolnád, hogy minden folyadék leülepedjen benne, és a lehető legkisebbre csökkentse az oldalára fektetett szállítás esetleges negatív hatásait.

Fontos megemlíteni, hogy nem minden hűtőszekrényt lehet az oldalára fektetve szállítani. Például a túlméretezett side by side hűtőszekrények súlyosan megsérülhetnek a nagy súlyuk miatt. Amikor beteszed a hűtőszekrényt az autóba, ne felejtsd el, hogy a hátoldalán fekete hűtőrács található, amely nem bírja el a készülék teljes súlyát és tönkremehet. A hűtőszekrényt még az ajtóval lefelé sem helyezheted el, mivel az ajtó vagy a kilincsek megsérülhetnek. Fennáll a készülék elejének behorpadásának veszélye is.

 

Költözés után a hűtő bekapcsolása

Mennyi ideig kell állni hagyni a hűtőszekrényt szállítás után? Érdemes várni egy kicsit, mielőtt bekapcsolod. Ha azt tanácsolták neked, hogy állva szállítsd a hűtőszekrényt, ami természetesen azt jelenti, hogy az autóban történő szállítás során kissé meg kell dönteni, akkor 3 óra elegendő az olaj és a hűtőfolyadék stabilizálódásához. Ezalatt az idő alatt az olaj automatikusan lefolyik a megfelelő helyre - ez abban az esetben történik, ha az olaj oda került, ahova nem kellett volna a hűtőszekrény szállítása során. A hűtőszekrény idő előtti bekapcsolása azonnal vagy egy kis idő után károsíthatja a kompresszort. Biztosan nem rontasz el semmit, ha csak másnap csatlakoztatod a hűtőt az elektromos hálózathoz.

Mikor kapcsold be a hűtőszekrényt oldalra döntés után?

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy 24 óra elteltével kapcsold be először a hűtőt oldalra döntve való szállítás után, hogy valóban alaposan stabilizálódjon az összes folyadék. Ez idő alatt ne tárolj benne élelmiszert.

 

Mikor lehet csatlakoztatni a hálózathoz és bekapcsolni az új hűtőszekrényt?

A mai hűtőszekrények már nem freonnal vannak megtöltve, hanem propánnal vagy más gázokkal, amelyek hűtésre szolgálnak. Általánosságban elmondható, hogy nincs 100%-os bizonyosság arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell hagyni állni egy új hűtőszekrényt. Kövesd a gyártó utasításait, aki javasolhatja a hűtőszekrény első bekapcsolását néhány órával a szállítás után, vagy inkább várj 24 órát az elektromos hálózathoz való csatlakoztatás és az első bekapcsolás előtt.

Ha biztos vagy abban, hogy a hűtőszekrényt nem fektették az oldalára a szállítás során, és csak enyhén dőlt meg (például az autóból való kiemeléskor vagy a lépcsőn), kockáztathatsz és azonnal is bekapcsolhatod. Ideális esetben azonban érdemes legalább 3-4 órát várni. Ha a hűtőszekrényt az oldalán szállították, akkor teljes 24 órára lesz szükség, hogy minden folyadék és gáz leülepedjen.

 

 

Ne siess a hűtőszekrény üzembe helyezésével

Egy új hűtőszekrénynek a bekapcsolás után 2–24 órára van szüksége, hogy elérje ideális hőmérsékletét. Ha korábban teszel bele élelmiszert, a hűtőszekrény kompresszorának sokkal nagyobb erőfeszítést kellene tennie a hűtő belsejének lehűtéséhez, mintha az üres lenne. A hűtőszekrény belsejének lehűtésén túl a behelyezett élelmiszereket is megpróbálná közvetlenül lehűteni, ami tovább tartana.

Az élelmiszereken természetesen előfordulnak különböző mikroorganizmusok, amelyek nem megfelelően hűtött környezetben szintén bőségesen elszaporodnának. Ez növeli a megromlás és a későbbi ételmérgezés kockázatát. A fagyasztott élelmiszerek hűtetlen fagyasztóba helyezése sem nyerő. Ha nem elég alacsony a hőmérséklet benne, az étel itt felolvadna, és az ismételt fagyasztás hatására megromlana.

 

 

Mi is az a fagyasztott élelmiszer és hogy segíthet bolygónkon?

 

- A fejlett országokban elképesztő méreteket ölt az ételpazarlás. Múlt héten körbe jártuk a problémát, ezen a héten egy olyan lehetséges megoldási lehetőséget mutatunk be, amiben a Műszaki Pont mint a fagyasztószekrények, és fagyasztóládák  értékesítője segítségedre lehet . A fagyasztott élelmiszerekkel jelentősen csökkenthető az ételpazarlás. Kezdjük az alapoknál!

Mik azok a fagyasztott élelmiszerek?

A fagyasztás az élelmiszer-tartósítás egyik leggyakrabban alkalmazott módszere. A modern fagyasztott élelmiszerek ipara 1925-ben indult fejlődésnek Amerikában. Az eszkimók halfiléi, amiket kint hagynak a sarki levegőn és gyorsan megfagytak, sokkal jobban megőrzik frissességüket valamint ízüket. Megállapította, hogy a fagyási sebességnek jelentősége van illetve annak, hogy a jég a külvilágtól megvédi az ételt. Ezzel kezdetét vette a gyorsfagyasztást szolgáló ipari eszközök fejlesztése.

A fagyasztás segítségével az élelmiszerek eltarthatósága nagy mértékben megnövelhető. A hűtési folyamat során az élelmiszerben található mikroorganizmusok életműködése csökken, a víz megfagy, így a mikrobák számára hozzáférhetetlen lesz az étel.

Minél gyorsabban fagy meg az élelmiszer, annál kisebbek lesznek a jégkristályok a sejteken belül. A gyorsfagyasztott élelmiszereket rendkívül alacsony hőmérsékleten, -30-40 Celsius fokon intenzíven fagyasztják. Ennek köszönhetően az apró jégkristályok nem roncsolják a sejtfalakat, így rendkívül hatékonyan őrzik meg az élelmiszer minőségét, ízét és állagát.

Meddig tárolhatóak a fagyasztott élelmiszerek?

Élelmiszertől, a tárolási hőmérséklettől és a fagyasztási technológiától függően 3-24 hónapig tárolhatóak el. Például a húsok, különösen a belsőségek rövidebb távon, míg a zöldségek sokkal hosszabb ideig tárolhatóak. Célszerű a fagyasztott termékeket -18 Celsius fokon tárolni. A fagyasztás során a mikroorganizmusok nem pusztulnak el. Felengedés után az élelmiszerben található mikrobák újra életre kelnek, ezért fontos, hogy rövid időn belül felhasználjuk a már felengedtetett ételt és ne fagyasszuk le újra.

Ugyanolyan egészséges a fagyasztott élelmiszer?

Használj fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt

Használj fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt

A gyorsfagyasztott élelmiszerek előnye, hogy a tartósítás teljesen fizikai alapon történik, nem adnak semmilyen adalékanyagot az élelmiszerhez. Az iparilag fagyasztásra kerülő zöldségeknek és gyümölcsöknek szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelniük. Gyakran a fagyasztott termékeknek magasabb a vitamin és antioxidáns tartalma, mint a piacra kerülő friss portékáknak. 

Ennek az az oka, hogy a fagyasztásra kerülő zöldségek és gyümölcsök betakarítás után lehető legrövidebb úton kerülnek feldolgozásra. Míg az üzletekben és a piacon kapható termékek gyakran hosszú utat tesznek meg, és akár heteket tölthetnek el a raktárban vagy a polcon mire otthonunkba kerül.

Hogy segíthet a mirelit élelmiszer az ételpazarlás elleni küzdelemben?

Fagyasszuk le a maradékot!

Fagyasszuk le a maradékot!

2014-es kutatás megállapította, hogy a fagyasztott élelmiszer fele annyi hulladékkal jár, mint a nem fagyasztott. A feldolgozás és szállítás során kevesebb felesleg lesz, valamint a háztartásokban is jelentősen kevesebb étel kerül így a szemetesbe. Mirelit élelmiszerrel könnyebben ki tudod porciózni a mennyiséget, a maradékot csak vissza kell raknod a fagyasztóba. Az ételmaradékot is könnyedén lefagyaszthatod későbbre. 

A hűtőipar régóta törekszik az ételhulladék csökkentésére. A feldolgozási folyamat közben keletkező élelmiszerhulladék 87 százalékát felhasználják takarmányozási célra. A Nébih felmérése alapján évente 6-7 kiló élelmiszert dobunk ki csak azért, mert esztétikailag nem szép. Miközben minősége és tápértéke ugyanolyan, mint a "hibátlan" zöldségnek vagy gyümölcsnek. A fagyasztott élelmiszeripar számára kiváló alapanyagot jelentenek ezek az élelmiszerek is.